Skip to main content

Kako sam se zaposlila u Studio Present agenciji još kao student VTŠ-a

Moje iskustvo - Martina Stantić

Kao i svi studenti završne godine, već početkom godine počela sam da razmišljam o zaposljenju. Osećala sam uzbuđenje zbog prvih koraka u poslu ali i blagi strah, kako će to sve proći, s obzirom da nemam konkretnog iskustva u onome što želim da radim a to je da budem front-end developer.

Pošto su se studije približavale kraju (još samo jedan ispit i diplomski, juhu!) počela sam da tražim posao, ili barem praksu.

Martina - Studio Present

Praksa nikada nije na odmet (svi znamo da poslodavac traži iskustvo). Međutim, nije mnogo vremena trebalo da prođe da primetim oglas Studio Present-a, i to baš za poziciju front-end developer-a. Oglas je imao nekoliko uslova, i pronašla sam se u većini, međutim, pomislila sam da nemam apsolutno nikakve šanse, s obzirom da mi je nedostajalo iskustvo. Dugo sam se premišljala da li da pošaljem svoju biografiju (gde sam svakako morala da pomenem da sam još uvek student, te da nemam apsolutno nikakvog radnog iskustva), ali sam na kraju sebi rekla - nemaš šta da izgubiš.

I nisam ništa izgubila. Zapravo sam dobila - vrlo prijatan e-mail u kom mi je rečeno da su zainteresovani za mene kao novog člana tima, te da ova pozicija ima kratak ulazni “test” zadatak. “Da li bi volela da nastaviš sa zadatkom?” - bila sam potpuno iznenađena jer je sve bilo neočekivano. Brzo sam odgovorila da želim, i uzela da rešavam zadatak koji sam dobila. Odradila sam ga veoma brzo, jer sam bila nestrpljiva šta će dalje da se dešava.

Dobila sam poziv na razgovor. Čovek bi očekivao da su razgovori hladni, strašni, formalni… Ali ne, dočekalo me je potpuno suprotno. U vrlo opuštenoj atmosferi, sa (sadašnjim) kolegama, razgovarali smo o mojim željama i ambicijama po pitanju rada u agenciji, mojim hobijima i svemu ostalom što me čini drugačijom. U Studio Present-u težimo da svako bude svoj i apsolutno prihvaćen od ostatka tima - rekli su mi tada, što se na kraju ispostavilo da je apsolutno tačno!

Ono što je mene svakako činilo drugačijom jeste to da sam jedina devojka-programer u timu. Na neki način mi je to dalo i dodatnu motivaciju - želela sam da pokažem da u IT sektoru ima mesta za ovu kombinaciju: devojka iz malog mesta koja je student-programer.

Dobila sam ponudu za probnu obuku u trajanju od mesec dana. Prihvatila sam je s ushićenjem, ali naravno - bio je prisutan i strah, a sebi sam postavljala pitanje - da li ću moći da se nosim sa gomilom novih stvari, a da usput ne zapostavim fakultet?

Martina - Studio Present

Znaju kolege da sve novajlije postavljaju sebi takva pitanja. Svi su se pobrinuli da se osećam veoma dobrodošlo u kancelariji, a ujedno mi je dodeljen i buddy. U Studio Present-u svi juniori imaju svog buddy-ja, koji ima ulogu da prvih nekoliko meseci sprovede svog novog kolegu kroz kancelariju, upozna ga sa ostalim kolegama, objasni kako funkcioniše život i kultura u agenciji, te da, naravno - ima ulogu mentora.

Strah je bio i dalje prisutan, ali su se i mentor, baš kao i svi ostali, trudili da ostvare komunikaciju sa mnom, pomagali su mi kad god sam delovala uplašeno ili izgubljeno, te sam se vrlo brzo opustila na svom novom radnom mestu. Studio Present je za sve imao razumevanja - plašila sam se da zapostavim studije, ali to je upravo ono što kolege nisu želele da se desi - svaki put kad sam htela da izdvojim vreme za učenje ili izradu diplomskog rada, trebalo je samo da se javim menadžeru i sve je bilo u redu. Uz dogovor je apsolutno moguće postići sve - a kao bonus dobijete i vetar u leđa!

Martina - Studio Present

Šta je ono što me je čekalo? Mentor - Vladan me je upoznao sa Drupal platformom, koja je svakako na prvi pogled strašna, ali uz predanost (kako mene same, tako i vrlo nesebične predanosti mentora) je vrlo lako savladati je. Za nešto manje od dva meseca, naučila sam osnove i već radim samostalno na projektima. Uz konstantno savetovanje i bodrenje od strane svih kolega, dobijam dodatnu motivaciju da svaki naredni projekat uradim još bolje i efikasnije.

U kancelariji vlada vrlo opuštena atmosfera - neočekivano je da sa jedne strane kancelarije čujete ljude kako kuckaju na tastaturi, a sa druge strane se čuje zvuk ping-pong loptice, u meču između marketing menadžera i jednog back-end developer-a. Ponekad i dva.

Martina - Studio Present

Studio Present je od nedavno u novim poslovnim prostorijama - Digital Hive, zajedno sa još dve subotičke IT kompanije. Atmosfera je toliko pozitivna, da se u suštini osećamo kao jedan veliki, subotički IT community. Iz zajedničke kuhinje uvek se može čuti smeh i interesantni razgovori, čekaju vas osmesi na hodnicima i poneko “dobro jutro” (da, u ovakvoj sredini su svi raspoloženi od ranog jutra), kancelarije su prostrane i pune živosti u pogledu enterijera, ali moj favorit su svakako ribice u jezercetu u zadnjem dvorištu zgrade. Čak su i one druželjubive - kako i ne bi bile, pored istih takvih ljudi koji ovde rade svakog dana.

Martina - Studio Present

Najvažnije je načiniti prvi korak. Ne treba se plašiti novih izazova - ako nešto želite, normalno je da će ih na putu ka tome biti mnogo. Potrebno je samo biti hrabar, a uz veliki trud uspela sam da postignem ono što je bila moja želja - bez obzira što sam devojka i bez obzira što sam još uvek student, postala sam junior front-end developer u Studio Present-u.